Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych
pierniczków.
Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej a przed świętami tylko udekorować. Polecam gorąco na świąteczny czas…
Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej a przed świętami tylko udekorować. Polecam gorąco na świąteczny czas…
Składniki:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
15 dag masła 82%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki prawdziwego miodu
Szczypta mielonego białego pieprzu
Szczypta soli
Lukier królewski do dekoracji:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
odrobina aromatu cytrynowego do smaku
Sposób przygotowania:
Pierniczki:
Mąkę przesiać do miski dodać
cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego
pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i
żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę ,
zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na
grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką bo będzie się lepić
a jej nadmiar sprawi , że pierniczki zrobią się twarde)
Metalową foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca
wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do
nagrzanego do 180*c piekarnika i piec z wyczuciem 10-12 minut do złocistego koloru-uważać aby
ich nie przypalić bo będą gorzkie i do niczego. Wystudzić.
Lukier:
Białko jajka o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać
przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez
10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać
kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy do
dekoracji. Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.
Zimne pierniczki udekorować lukrem królewskim tworząc
dowolne wzorki.
Słodkich wypieków!
Pierniczki podałam na porcelanie AMBITION z serii Kubiko.
Porcelana Kubiko jest
idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych
spotkań.
Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel
porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla
miłośników prawdziwych nowości. Polecam!
Cudowne pierniczki!
OdpowiedzUsuńA ten zestaw " zamowiłam" u Mikołaja :) ciekawe czy mi go sprezentuje?;)
Trzymam kciuki :-) jest sliczny 😁
Usuń