Nasiona chia zna już chyba cały świat, nic dziwnego te małe
nasionka zamieszkuje ogromna ilość składników odżywczych : białka, błonnika czy
kwasów tłuszczowych omega. Zalane wodą czy mlekiem powiększają swoją objętość
kilkukrotnie. Pożywny pudding na mleczku kokosowym z egzotycznym musem z mango
to propozycja na zdrowy deser lub pożywne
i wartościowe drugie śniadanie.
Wykonanie tego deseru jest banalnie proste a efekt bardzo
smaczny!
Składniki na 4 porcje:
3 płaskie łyżki cukru brązowego nierafinowanego Deremara
2 dojrzałe mango
Sposób przygotowania:
Do dużego kubka lub miseczki wsypać nasiona chia wymieszać z
cukrem deremara, wlać mleko kokosowe z puszki i dokładnie wymieszać.
Gdy
nasionka zaczną przybierać galaretowatą konsystencję przelać po równo do 4
szklanych pucharków. Odstawić do lodówki.
Mango obrać , pokroić na kawałki, przełożyć do miski i
zmiksować blenderem na mus, wylać na wierzch puddingu, schładzać kilka godzin w
lodówce lub zostawić na całą noc.
Najlepiej robić go wieczorem wtedy na śniadanie jest idealny
J
Wpis powstał przy współpracy z marką
Podkradam porcyjke! Wygląda mega! :)
OdpowiedzUsuń