Klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Często serwowana w
barach, jadłodajniach i polskich domach. Jedni uwielbiali drudzy nienawidzili.
Ja darzę sentymentem.
Danie smaczne, tanie i pożywne, często takie proste przepisy
wracają teraz do łask, więc pomyślałam, że dobrze by było umieścić go na blogu .
Najczęściej podawano ją z białym ryżem ale dodatki możemy dowolnie modyfikować,
równie dobrze sprawdzi się z gotowanym razowym makaronem czy ziemniakami. Jeśli
ktoś lubi ostrą nutę zamiast słodkiej papryki możemy doprawić cayenne.
Najlepszy
przepis na potrawkę jaki znam. Bardzo polecam.
Składniki:
1-1.20 kg fileta z kurczaka
½ kg mrożonej marchewki z groszkiem
2 małe cebule
1 szklanka bulionu lub rosołu
½ szklanki śmietanki
30%
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sól morska lub jarzynka uniwersalna do smaku
2 łyżki masła klarowanego
Dodatkowo:
Mąka pszenna do
obtoczenia mięsa
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,
pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką lub solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.
Cebulę obrać posiekać w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać klarowane masło wrzucić cebulkę,
zeszklić, dodać mięso i chwilę przesmażyć-około 3-5 minut.
Wsypać mieszankę z
groszku i marchewki, wlać gorący bulion i gotować na wolnym ogniu pod
przykryciem około 10 minut.
Doprawić mieloną słodką papryką , wlać śmietankę
oraz sok z cytryny, gotować jeszcze chwilę mieszając aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Doskonale komponuje się z ryżem na sypko.
Smacznego J
A właśnie taki rodzaj potrawki znam z dawnych czasoc. A w Wielkopolsce robi się z mięsa i warzyw rosolowych iz ryżem .zupełnie inna potrawa
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za ten przepis,wyszlo przepysznie,domownicy zadowoleni😀
OdpowiedzUsuń