Pyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z
cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na
bazie śmietanki, niesolonego masła
orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały
kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki
poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko.
Foremka 23/29 cm lub podobna
SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
450 ml śmietanki kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
5 łyżek cukru
3 łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
(nie granulowanego)
2 łyżki masła orzechowego (niesolonego)
DODATKOWO:
2 opakowania herbatników, maślanych ok. 20 dag
4 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego np. nutella
1/3 szklanki mleka 3,2%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
10 dag gorzkiej czekolady
8 dag mlecznej
czekolady
150 ml śmietanki kremówki 30%
10 dag orzechów laskowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Foremkę o podanych wymiarach wykładamy papierem do
pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników umoczonych na chwilę w mleku,
smarujemy lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym, przykrywamy drugą
warstwą herbatników którą również moczymy w mleku przed położeniem.
250 ml śmietanki przelewamy do rondelka o grubym dnie razem
z cukrem, masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników, następnie dodajemy
przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną tak aby nie było
żadnych grudek.
Powinna powstać gęsta
mleczna masa przypominająca budyń. Odstawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
Serek mascarpone prosto z lodówki , łączymy ze 200 ml
kremówki i miksujemy aż powstanie gęsty
krem. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz po łyżce dobrze wystudzonej masy
mlecznej. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę
nasączonych w mleku herbatników.
Orzechy laskowe wsypujemy do malaksera i mielimy-niezbyt drobno.
Kremówkę na polewę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy
czekolady i mieszamy do połączenia. Orzechy posypujemy na herbatniki i polewamy płynną czekoladą.
Wkładamy do lodówki
na całą noc.
Smacznego!
Coś mi mówi, że to bardzo wykwintne i delikatne ciasto :)
OdpowiedzUsuńFajna do kawy
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. Uwielbiam takie klasyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń