Za oknem wiosna, choć dziś akurat chłodno to forsycje kwitną jak szalone a pąki kwiatowe na mirabelkach gotowe do rozkwitu, uwielbiam ten czas gdy wszytko budzi się do życia. Dziś mam dla Was przepis na smaczne danie z patelni. Bardzo łatwe do zrobienia, trzeba tylko stać przy kuchence dolewać bulionu i mieszać aby się nie przypaliło i tyle.
Risotto jest daniem które uwielbiam pod każdą postacią.
Mogłoby być codziennie na moim stole.
Kremowe, sycące i aromatyczne z dużą ilością parmezanu.
Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu.
Przepis który warto wypróbować.
Składniki:
1,5 szklanki ryżu do risotto-arborio Kuchnie Świata
30 dag świeżych pieczarek
20 dag parzonego lub wędzonego boczku
150 ml białego wytrawnego wina
Ok.1,5 litra domowego bulionu (zależy ile wchłonie ryż )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
Kawałek pora
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
4 łyżki startego twardego sera-parmezan, grana padano lub
cheddar
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, tak samo por.
Pieczarki pokroić na plasterki a boczek w cienkie paski.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą, wrzucić cebulę z
czosnkiem i porem, przesmażyć 2-3 minuty, po tym czasie dodać pokrojony boczek, smażyć
chwilę, dodać pokrojone pieczarki, wsypać suchy ryż arborio, wymieszać, przesmażyć
całość 2-3 minuty, zalać winem i dusić do momentu odparowania, aż ryż zrobi się
szklisty i pokryje się tłuszczem, wlewać stopniowo bulion i gotować, cały czas
mieszać potrawę, dolewając bulionu dopiero jak ryż wchłonie poprzednią część.
Dusić
do momentu Az ryż będzie miękki ale nie rozgotowany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać startym parmezanem i
posiekaną natką pietruszki, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń