Choć dopiero połowa listopada za nami, a pogoda za oknem wcale nie zimowa
to jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach
i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać
sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu
korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale
nie jest taki pracochłonny, a jaki pyszny !
Niebanalny pomysł i zaledwie kilka chwil, eleganckie podanie na porcelanie Ambition -tyle potrzeba, żeby stworzyć prawdziwą
magię świąt. Takim duetem zaskoczysz świątecznych gosci.
Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm
5 białek dużych jaj
25 dag drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem speculoos:
7 dag herbatników korzennych
4 dag mlecznej białej czekolady
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka prawdziwego miodu
50 ml mleka
2 łyżki oleju kokosowego –płynnego
Dodatkowo
½ litra śmietany kremówki
Domowe pierniczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Blaty bezowe:
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać stopniowo partiami po łyżce
cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych
kryształków cukru, wlać sok z cytryny, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie
krótko zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia.
Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej
średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg.
Piekarnik nagrzać do 150*c
-termoobieg, włożyć bezę i temperaturę
natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym w
piekarniku.
Można zostawić na całą noc.
Można zostawić na całą noc.
Krem:
Herbatniki korzenne zmiksować w malakserze na pył .
W małym garnuszku umieścić mleko, miód i cukier trzcinowy , podgrzać na
wolniutkim ogniu aż całość się rozpuści i konsystencja będzie jednolita do gorącej
masy wsypać zmielone ciasteczka dodać posiekaną na drobno białą czekoladę i
wymieszać aż czekolada się rozpuści, na sam koniec wlać leciutko podgrzany olej
kokosowy i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masę można włożyć do
lodówki.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem, dodać schłodzony krem speculoos,
delikatnie wymieszać.
Tak przygotowanym kremem podzielonym na dwie części przełożyć blaty bezowe udekorować
pierniczkami, schłodzić chwilę w lodówce i od razu podawać.
Słodkich wypieków !
Dzień dobry,przepis idealny.Skradł serca a raczej podniebienia mojej rodziny i przyjaciół.Przełamał również sterotyp słodkiej i mdłej bezy.Dziękuje .
OdpowiedzUsuń