Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 listopada 2019

Włoskie tiramisu w pucharku


Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie.

Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej.






Składniki na 6 dużych pucharków:


20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
3 żółtka
350 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka posłodzonego  naparu z mocnej kawy espresso
90 ml amaretto
Kakao do oprószenia

Sposób wykonania deseru:

Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek.


Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną.

Śmietankę i serek mascarpone ubijam razem na gęsty krem , stopniowo miksując na niskich obrotach  dodaję po łyżce masy jajecznej, miksuję do połączenia.

Biszkopty łamię  na 2-3 kawałki, maczam w zimnym osłodzonym naparze kawy z amaretto, wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy jajecznej oraz biszkoptów,  na wierzchu deser oprószam grubo kakao.

Wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.




Smacznego! 

9 komentarzy:

  1. Ale mi się zachciało takiego deserku

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda - wykonanie wydaje się bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie . zabieram się do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis fajny ale muszę sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko fajnie, ale dodając ubite żółtka masa się tak jakby "zważyła" :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec cos poszło nie tak... masa nie ma prawa się zważyć jeśli się robi wg przepisu. Czy czasem się nie nagrzała za bardzo od pary wodnej przy ubijaniu?. Trzeba na to zwracać uwagę.

      Usuń
  6. Hmm, a do czego dodajesz amaretto...W opisie brak...

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny, błyskawiczny przepis 😀 Gościom bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj