Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej, dość pożywne i smaczne, nie ma osoby która się na nie nie skusi. To nic innego jak placki tortilli zapiekane z dowolnymi ulubionymi dodatkami, podaje się je na ciepło z domowym sosem lub dowolnym dipem na zimno. Sprawdzi się na duży głód i dla tych którzy kalorii nie liczą. Jej zaletą jest szybkość przygotowania i niesamowity smak. Wszystkie składniki do przygotowania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata.
Zachęcam do eksperymentowania :)
Składniki na 2-4 porcje/
4 placki pszenno-kukurydzianej tortilli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
½ papryczki chili
1 łyżeczka przyprawy do taco
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki oleju sojowego
1 szklanka startego ostrego żółtego sera
Salsa:
1 czerwona papryka
½ papryczki chili
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
Szczypta chili
Sól do smaku
Ocet jabłkowy do smaku
½ łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju sojowego
Sposób przygotowania:
Danie rozpoczynamy od przygotowania salsy:
Warzywa pokroić , pokrojoną cebulę i papryki podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory z puszki dodać 100 ml wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Salsę doprawić przyprawami do smaku. Zakwasić odrobiną octu winnego. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości wody, wlać do salsy, zagęścić, całość gotować około 2 minuty. Zestawić z ognia.
Fileta pokroić na małe kawałki oprószyć przyprawą tacos, solą, oregano oraz słodką papryką , wymieszać z olejem oraz pokrojoną drobno cebulą i usmażyć na patelni na złocisty kolor.
Na dwa placki tortilli nałożyć odrobinę startego sera, kurczaka, pokrojoną paprykę i chili, znów posypać serem przykryć pozostałymi plackami zapiekać na lekko natłuszczonej patelni z obu stron aż ser się rozpuści lub włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać 5 minut. Pokroić na trójkąty udekorować natką pietruszki, podawać z salsą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !