Nie zapomina się smaków dzieciństwa, pewnie dlatego nie mogę zapomnieć miodowych ciasteczek babci które zawsze piekła nam na weekendowy poczęstunek, teraz ja robię je bardzo często, kiedy tylko mamy ochotę na nieco słodkości. Są obłędnie kruche i pachną płatkami jęczmiennymi lub owsianymi, zależy na jakie mam ochotę w danym momencie. Proste do przygotowania i szybkie.
Ostatnio jestem bardzo zabiegana i nie zawsze mam czas na zwykłe zakupy z pomocą w takich momentach przychodzi mi sklep spożywczy online, zawsze jestem mega zadowolona z obsługi i jakością dostarczanego towaru. Można tu zamawiać od kosmetyków, po produkty spożywcze, chemię i zdrową żywność. Paczka zapakowana solidnie, każdy produkt osobno owinięty w gruby papier, nie ma mowy o żadnym stłuczeniu np szklanych produktów. Tym razem w moim zamówieniu znalazły się między innymi pyszne naturalne miody i jeden z nich użyłam do tych ciasteczek.
Oferta sklepu jest mega ciekawa, ceny przystępne, więc koniecznie musicie zajrzeć. Dzięki zakładkom tematycznym można szybko odszukać interesujące nas produkty, szata graficzna sklepu jest przejrzysta, jeśli więc nie lubicie lub nie macie czasu na stacjonarne zakupy i chcecie zaoszczędzić swój czas to polecam zakupy z pozycji wygodnej kanapy z dostawą pod same drzwi w tym sklepie Mega komfort.
Składniki na około 25 sztuk ciasteczek:
25 dag mąki pszennej
1 duże jajko
1 duża pełna łyżka
miodu z pomarańczą i goździkami
5 dag miękkiego masła
5 dag cukru
2 łyżki drobnych płatków błyskawicznych jęczmiennych lub
owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową,
wymieszać z płatkami jęczmiennymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać
miód i miękkie masło, wbić jajko i całość zagnieść aż ciasto będzie wyrobione i miękkie.
Z gotowego ciasta urywać kawałki i zrobić kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, ułożyć na blasze
wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Widelcem lekko rozpłaszczyć .
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, można oprószyć pudrem.
Kocham każde wypieki, więc ten przepis również przygarnęłabym z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń