Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc to ostatni dzwonek aby zrobić ten pyszny deser bez pieczenia. Tiramisu to klasyka którą kochają prawie wszyscy. Dobrze się kroi i doskonale prezentuje na talerzyku, zdecydowanie dla osób które kochają ten włoski deser w każdym wydaniu. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam i gdyby nie kalorie mogłabym jeść codziennie. Za każdym razem się tym deserem zachwycam ;)
Najlepsze dobrze schłodzone prosto z lodówki. Biszkopty savoiardi kupicie w sklepie Kuchnie Świata
Blaszka o wym 30/22 cm
500 g podłużnych
biszkoptów savoiradi
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
Poncz:
100 ml likieru
amaretto lub rumu
Mus truskawkowy:
350 g świeżych truskawek
1 łyżka cukru
100 ml wody
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
Ciemne kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Poncz:
Zaparzoną i ostudzoną kawę wymieszać z likierem amaretto lub rumem. Odstawić.
Przygotować truskawkowy mus:
Obrane z szypułek truskawki pokroić wsypać do rondelka dodać cukier i wlać wodę, gotować do momentu aż się rozpadną, zmiksować blenderem na mus. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować krem:
Żółtka jaj połączyć z cukrem pudrem i utrzeć na jasny gęsty puch nad gorącą kąpielą wodną. Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć i ubić w drugiej misce na gęsty krem, dodać ubitą masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
Na dnie formy o podanych wymiarach-(ja robiłam w ceramicznym naczyniu) ułożyć biszkopty delikatnie nasączone naparem kawowym z likierem, oprószyć grubo ciemnym kakao, wyłożyć połowę masy śmietankowo-jajecznej, wygładzić, wylać tężejący i zimny już mus truskawkowy, przykryć kolejną warstwą biszkoptów delikatnie nasączonych w naparze kawowym oprószyć kakao, wyłożyć resztę kremu i znów oprószyć kakao.
Całość wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!
Uwielbiam wszelkie kawowe smaki za do tego truskawki. Nie mogłaś trafić lepiej Agatko:)
OdpowiedzUsuńkocham tiramisu!
OdpowiedzUsuń