Szarlotka jest ciastem które kochamy chyba wszyscy. Ja nie mogę sobie odmówić dokładki. W sadzie właśnie dojrzewają winne jabłka i to idealny czas na jej upieczenie. Zachwyca kruchym maślanym ciastem i nadzieniem jabłkowym bez zbędnych dodatków. Pachnie pięknie i szybko znika. Koniecznie wypróbujcie.
Blaszka 25/30 cm lub podobna
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
25 dag masła 82%
1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek np antonówka
1 łyżeczka cynamonu Dr.Oetker
Ok. 3-4 łyżki cukru (wg uznania)
1 łyżka soku z cytryny
1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker
Beza:
5 białek
½ szklanki drobnego cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz
pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto,
podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą częścią wylepić
spód formy wyłożonej pergaminem, po nakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do
lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki
Nadzienie:
Jabłka oskrobać, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier podlać około 3 łyżkami wody i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać, wsypać cynamon, zamieszać, zestawić z ognia wsypać kisiel w proszku i szybko wymieszać.Odstawić do wystygnięcia.
Beza:
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas
ubijając wsypywać po łyżce drobnego cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca, na koniec
wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
Na dno ciasta wyłożyć masę z lekko wystudzonymi jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, rozłożyć cienkie kawałki reszty ciasta całość piec około 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół bez termoobiegu. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Zimne przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Wygląda super, pychota!
OdpowiedzUsuńSzarlotka i beza w jednym deserze? Brzmi idealnie i pysznie! Wygląda obłędnie ;) Klasyka w nieco innym wydaniu. Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń