Niebo w gębie!
Mięciutkie, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z owocami lata-węgierkami, w sumie dobór owoców jest dowolny, świetnie smakuje z borówkami, malinami,wiśniami.... ja najbardziej lubię w tej wersji.
Cieszcie się tym słodkim ciastem popijając popołudniową kawę!
Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna:
Składniki:
20 dag miękkiego masła
20 dag drobnego cukru
20 dag kefiru naturalnego
30 dag mąki pszennej tortowej Młynomag
5 dag deserowej czekolady
4 małe jajka
16 g cukru z wanilią
6 dag ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka migdałowego ekstraktu
80 dag śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. To gwarancja mięciutkiego puszystego ciasta.
Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą na wiórka deserową czekoladą.
W dużej misce umieścić miękkie masło, wysypać cukier razem z cukrem z wanilią, ubić na jasną puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijać stopniowo po jednym jajku, wlać kefir, wsypać mąkę z czekoladą i delikatnie szpatułką wymieszać całość. Tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Formę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto-jest dość gęste, wyrównać, na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki śliwki bez pestek skórką do dołu.
Piec w 175*c na grzaniu góra-dół przez około 50 minut.
Można po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową ale nie jest to konieczne.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !