Makarony na moim stole królują często, na ich bazie można szybko przygotować naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny lub na kolację we dwoje. Suszone pomidory i białe wytrawne wino dodają ostrości i wykwintnego smaku. Całość komponuje się przepysznie. Po dobrej jakości składniki zapraszam do sklepu Kuchnie Świata, znajdziecie tam naprawdę szeroki wybór J
Składniki na 2 porcje/
25 dag makaronu penne
15 dag surowego chudego boczku w plasterkach
30 dag świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów w zalewie
10 dag sera gorgonzola
150 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
2 szalotki
1 łyżka oliwy aromatyzowanej czosnkiem
2 czubate łyżki śmietany 18%
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie przelewać zimną wodą. Odstawić na blacie.
Boczek, czosnek i szalotkę drobno posiekać zeszklić na aromatyzowanej oliwie, dodać pokrojony na kawałki ser gorgonzola, śmietanę, wlać wino i dusić na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, dodać liście szpinaku i pokrojone drobno suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku, całość dusić kilka minut, dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !