Kruche tartaletki można
przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono
smakują doskonale. Takimi delicjami na
jeden kęs z kremem karpatkowym i kwaśnym
rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej
patelni płatki migdałowe.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 czubate szklanki mąki
pszennej Młynomag
25 dag masła
60 g cukru
Szczypta proszku do pieczenia
1 żółtko
Krem karpatkowy:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
kilka kropel aromatu cytrynowego
Wierzch:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
1 szklanka cukru
½ szklanki płatków migdałowych
Sposób przygotowania;
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do
pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto.
Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym
rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do
tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i
piec około 15-17 minut-do złocistego koloru.
Upieczone miseczki wyjąc, wystudzić.
Krem karpatkowy:
Z
1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do
odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy
do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka
kropel aromatu cytrynowego oraz
stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem.
Wierzch:
Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej
patelni.
Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz
kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować
jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch
udekorować galaretką rabarbarową, posypać płatkami migdałowymi.
Słodkich wypieków!
Urocze!
OdpowiedzUsuń